Reisverslag Oktober 2011
Reisverslag Oktober 2011

Reisverslag Oktober 2011

Afgelopen oktober zijn wij (Jan en Hans) weer naar het lepradorp Schoonhoven in Ho, Ghana geweest om te kijken hoe alles gaat en om de laatste vorderingen te bekijken.

Stanley, onze lokale aannemer, was weer bezig met opnieuw 2 blokken van 4 huisjes te bouwen. Als deze af zijn zijn er ondertussen alweer 60 huisjes opgeleverd en begint het einde van de oorspronkelijk doelstelling in zicht te komen.

Tot onze grote verrassing was ook het, door ons zeer gewenste, trainingscentrum in aanbouw.Dit wordt gesponsord door de bisschop van Accra (de hoofdstad van Ghana ). De bedoeling van dit trainingscentrum is dat de kinderen van lepra ouders die 14, 15 en 16 jaar zijn een vakopleiding krijgen, zodat ze hun ouders en zichzelf van kleding en eten kunnen gaan voorzien. Naast de bouw van het trainingscentrum krijgen ze van de bisschop ook van tijd tot tijd enkele balen rijst, bonen, zeep en toiletpapier.

Ondertussen verbouwen de kinderen met veel succes zelf mais, tomaten, uien, casave, waardoor de bewoners steeds beter in staat zijn om voor zichzelf te zorgen.

Na het  opleveren van de polikliniek, 1 jaar geleden, is deze ondertussen vol in bedrijf. Dat de polikliniek echt een groot succes is blijkt ook wel uit het feit dat er nu ook stagiairesuit Amerika, Japan en verschillende landen in Europa zijn die gedurende 4 tot 5 weken een stage lopen in de polikliniek. Toen we er waren hebben we zelf de stagiaires aan het werk gezien en ook met ze gesproken. We konden ze gelukkig ook weer een grote hoeveelheid medicijnen aanbieden, want wederom hadden we weer van het Rode Kruis, afdeling Midden Holland en de Schoonhovense Apotheek 45 kilo medicijnen meegekregen voor gebruik in de polikliniek.

Afgelopen half jaar zijn ook alle huisjes op het lichtnet aangesloten, waardoor ieder  huisje nu dus ook licht heeft. Daarnaast zijn alle toiletten aangesloten op de 2 aanwezige septictanks.

Na onze terugkomst zijn we weer druk aan de gang gegaan met het zoeken van sponsors voor ons project. 1 van de projecten die ons daarbij heeft geholpen was weer de jaarlijkse rommelmarkt van de kerk op 5 november in kerkgebouw De Hoeksteen en dit heeft voor onze stichting het fantastische bedrag van 2500 euro voor een huisje opgeleverd, wat natuurlijk weer een fantastische opsteker was voor ons project.

Wij willen het actie comité hier natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wij hopen dat we de komende jaren kunnen blijven rekenen op de hulp van vele sponsors, zodat we onze uiteindelijke doelstelling ook daadwerkelijk kunnen realiseren.

 

Geschreven door Jan van Meerkerk en Hans Straver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *