Lepradorp.nl
Ons verhaal

Ons verhaal

Ons Verhaal

Wij zijn een Nederlandse stichting die zich richt op het creëren van een menswaardige woonplek voor verstoten leprapatiënten in Ho, de hoofdstad van de Volta regio in Ghana.

Wij (Hans Straver en Jan van Meerkerk) zijn enkele jaren terug in Ghana in contact gekomen met mensen in een bestaande nederzetting met huisjes die die naam niet mochten hebben, aangezien ze bestonden uit karton, leem, stro en over het algemeen lekke daken hadden.

De bewoners van dit dorp waren mensen die getroffen zijn door lepra. Deze mensen hebben allerlei verschillende handicaps opgelopen door de lepra en zijn dus ernstig hulpbehoevend, maar verstoten door de maatschappij. Het meest schrijnend aan de situatie was ook nog eens dat ze weg moesten van hun stukje grond, omdat een projectontwikkelaar daar een villa wilde bouwen.

Daarop hebben wij besloten om deze mensen te helpen en werd de Stichting voor een Menselijk bestaan in Ghana in het leven geroepen. In 9 jaar tijd (2007-2016), werden 80 huizen, een gaarkeuken, een skills center, een bibliotheek voor de kinderen en polikliniek verwezenlijkt. Door het toevoegen van twee waterputten, waarvan een handmatig en een elektrisch, beschikken de bewoners nu over stromend water. Het dorp huist momenteel 120 mensen (80 leprapatiënten en 40 familieleden)

Dit heeft gezorgd voor een prettige omgeving voor onze bewoners. Helaas zijn er echter behoeften waardoor donaties nog steeds nodig zijn. Zo is er onderhoud nodig aan het dorp.  Het dak van de polikliniek is lek en moet gerepareerd worden.

Daarnaast is het dorp nog niet geasfalteerd en is er geen goed waterafvoersysteem waardoor de wegen in het regenseizoen niet erg goed begaanbaar zijn. Als laatste is er continue behoefte aan eten en medicijnen. Omdat de bewoners veelal gehandicapt zijn kunnen zij niet voldoende inkomen binnen halen om in hun eigen behoeften te voorzien. Daarom zijn wij hard op zoek naar uw hulp om dit prachtige project draaiende te houden en onze bewoners te helpen.

Als u ons wilt steunen bij ons werk dan kunt u hiervoor informatie vinden op de pagina doneren. Het is hierbij goed om te weten dat wij officieel zijn aangemerkt als goed doel en derhalve de ANBI status hebben.