Reisverslag Mei 2016
Reisverslag Mei 2016

Reisverslag Mei 2016

Afgelopen mei 2016 zijn wij (Jan en Hans) na een jaar niet geweest te zijn weer naar ons dorp Schoonhoven in Ho, Ghana geweest om te kijken hoe het allemaal gaat met ons project en of alles wat we vorige keer hebben afgesproken ook is gerealiseerd.

Als het goed was zou er nog een blok van 4 huisjes, een septic tank en een waterpomp aan de rand van het dorp (waar ook mensen van buiten het dorp gebruik van mogen maken) gerealiseerd zijn. Ook zouden, als alles gedaan was, 2 bestaande waterpompen voorzien zijn van een electrische pomp, zodat nu alle huisjes voorzien zijn van stromend water voor de douche en het toilet en als laatste zuden ook nog alle huisjes zijn aangesloten op de 3 septic tanks die ondertussen aanwezig zijn in het dorp.

Toen we arriveerden in ons dorp bleek alles daadwerkelijk gerealiseerd, wat natuurlijk fantastisch is, maar helaas bleek dat er de laatste tijd veel minder donaties waren gedaan voor voedsel, waardoor de bewoners al tijden veel te weinig te eten hadden. Normaal komt er vanuit de hele wereld regelmatig bezoek om ons dorp te bekijken en dat bezoek geeft dan meestal voedsel (balen rijst en balen bonen) en het blijkt dus dat als er minder bezoek komt de bewoners zelf niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Toen we hier achter kwamen zijn we zelf met Stanley naar de stad gegaan en hebben daar 300 kilo rijst, 200 kilo maismeel, 40 kilo tomatenpuree en 40 liter olie gekocht zodat de bewoners voorlopig weer voldoende te eten hebben.

Nadat wij dit eten hadden gebracht kwam er, volledig onverwacht, een bisschoop uit Accra met een financiële donatie van 150 cedis (ca. €35) per bewoner wat de bewoners alleen mogen besteden aan eten. Hiemee is voor de komende periode er weer wat rust en voldoende voedsel beschikbaar voor de bewoners.

Uiteindelijk zijn we op dit moment erg blij met ons behaalde resultaat, want we hebben tot nu toe 80 huisjes, een poliklinike, een school, 3 waterpompen, een extra keuken voor groepsmaaltijden voor de bewoners die niet zelf kunnen koken, 3 septic tanks, stromend water in alle huisjes en zowel binnen als buitenverlichting in en rondom de huisjes gerealiseerd.

Hiermee hebben we op dit moment zelfs meer bereikt dan onze oorspronkelijke doelstelling en hebben we voor de leprapatiënten die in ons dorp wonen werkelijk een verschil kunnen maken en hun leven een stuk beter gemaakt. 

Wij hopen dat we de komende jaren kunnen blijven rekenen op de hulp van vele sponsors, zodat we onze uiteindelijke doelstelling zelfs nog verder kunnen gaan overtreffen, maar zodat we ook de continuiteit van het dorp kunnen waarborgen met geld voor voedsel en onderhoud.

Jan van Meerkerk en Hans Straver