Bouwput

September 2010

Van 13 september tot 5 oktober zijn wij (Hans en Jan) weer naar Ghana geweest om in ons Lepradorp, Schoonhoven in Ho onder andere de nieuwe polikliniek officieël te gaan openen.

De opening zou, zoals vaak bij de openingen in ons dorp weer een grote happening gaan worden. Vanuit Duitsland waren meneer en mevrouw Meinolf Hengesbach aanwezig die de polikliniek gesponsord hebben en daarnaast waren er van de Ghanese autoriteiten ook veel hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de minister van volksgezondheid, de paramount chief (incl. zijn hele gevolg), hoge militairen en politiefunctionarissen aanwezig.

De opening zou 's morgens om 10 uur beginnen, maar juist op dat moment kwam er een enorme tropische regenbui over en moest het feest een uur uitgesteld worden, waarna de opening gewoon doorgang kon vinden. De djembee drummers hebben een mooie show gegeven. Helaas kon het optreden van de dansgroep geen doorgang vinden, maar verder was alles weer perfect geregeld door onze aannemer, Stanley.

De polikliniek is een prachtig gebouw geworden met in de polikliniek zelfs een woongelegenheid voor onze vrouwelijke, gepensioneerde, dokter, die na haar pensionering op vrijwillige basis in de polikliniek komt wonen om de bewoners van ons dorp medisch bij te staan. Zij heeft de beschikking over een woonkamer en slaapkamer. Daarnaast heeft ze ook nog een keuken en een douche en toilet, welke zelfs volledig zijn betegeld.

In de polikliniek is verder een spreekkamer, behandelkamer en een opslagruimte voor de medicijnen. Voor het vullen van de opslagruimte hadden we ook deze keer weer veel medicijnen gesponsord gekregen door het Rode Kruis, afdeling Midden Holland, welke weer tegen inkoopsprijs zijn geleverd door de Schoonhovense Apotheek.

In de polikliniek is verder nog een extra keuken waar de dokter met behulp van een kok gaat koken voor de leprapatienten die dit als gevolg van hun verminkingen zelf niet kunnen.

Tijdens dit bezoek hebben we van een andere aanwezige Duitse mevrouw ook nog 2 complete huizenbloks (dus in totaal 8 huizen) gesponsord gekregen, waardoor Stanley weer door kan met de volgende huisjes te bouwen en we, als deze huizen af zijn, in totaal tot nu toe al het fantastische resultaat hebben van 48 huisjes, 2 waterpompen en zelfs een polikliniek,waarmee we al een heel eind op weg zijn naar ons uiteindelijke doelstelling, te weten: "Het realiseren van een dorp (80 woningen) voor verstoten gehandicapte leprapatienten in Ho, Ghana, Volta Region." Als deze woningen er staan kunnen we zeggen dat we daarnaast zelfs nog meer zaken hebben kunnen realiseren en waarop we dan ook al erg trots op zijn.

Tijdens dit bezoek kon Stanley ons ook nog vertellen dat hij het voor elkaar heeft gekregen dat de electriciteitsmaatschappij in Ho de electriciteitsleiding vanaf de weg tot het dorp (ca. 500 meter) gratis heeft aangelegd, waardoor alle huisjes nu zelfs voorzien zijn van electra en verlichting.

Gelukkig zijn de bewoners van ons dorp erg blij en trots op hun dorp, wat heel erg goed blijkt uit het feit dat de kinderen van de leprapatienten rondom de huisjes de boel keurig schoon houden. Daarnaast wordt er onder tussen rijst, maïs en cassave verbouwd. Helaas is dit nog niet voldoende om voor alle bewoners en kinderen te kunnen zorgen, maar dat was ook nog niet te verwachten als je voor zo'n 150 mensen eten moet verbouwen.

Jan van Meerkerk en Hans Straver

Help ons!

Informatie over doneren

Bezoek onze Charity Shop

Nu in het nieuws

Reisverslag en werkbezoek April 2019

Lees dit bericht >>>

Wilde Ganzen

Wilde Ganzen
Wij worden gesteund door Wilde Ganzen.

Onze doelstelling

Het realiseren van een dorp (80 woningen) voor verstoten gehandicapte leprapatienten in Ho, Ghana, Volta Region.