Bouwput

Oktober 2008

Van 27 oktober tot 12 november 2008 zijn we opnieuw in het lepradorp Schoonhoven in de volta region in Ghana geweest en het was weer een heel nuttig bezoek.

Het 5e blokje van 4 huisjes was inmiddels klaar en de volgende 2 blokjes van 4 zijn alweer in aanbouw.

altVoor het eerst hebben we ook bezoek gehad van bekenden uit Schoonhoven en wel van Schoonhovenaar Wim van Ziel en zijn vriend Gijs Rijneveld. Zij waren zeer onder de indruk van de huisjes en vonden ze er geweldig mooi uitzien. Wim kan natuurlijk, als directeur van RIZ bouw goed beoordelen hoe de kwaliteit van onze huisjes is en wij waren dan ook erg gelukkig dat hij alle lof had voor onze aannemer Stanley. Wim en Gijs waren zelfs zo enthousiast dat ze bij de nieuwe huisjes nog hebben geholpen met metselen.

Ook hebben Wim en Gijs meegemaakt dat er in de gereedgekomen huisjes, nieuwe bewoners

werden gehuisvest. Zij kregen een bed, een matras, een stoel en een emmer waar ze heel blij mee waren.

MedicijnenVan het Rode Kruis, afdeling Schoonhoven hebben we voor vertrek ongeveer 40 kilo medicijnen gekregen die door de Apotheek Schoonhoven geleverd zijn voor inkoopsprijs. Voor deze fantastische hulp willen we het Rode Kruis, afdeling Schoonhoven en de Apotheek Schoonhoven dan ook zeer hartelijk bedanken, ook namens de leprapatienten die hier zeer goed mee kunnen worden geholpen.

Dankzij de hulp van de Ghanese ambassade was het gelukkig ook geen probleem om de medicijnen mee te nemen naar Ho, want we hebben voor vertrek een vrijgeleide gekregen om met twee tassen vol medicijnen door de verschillende douanes heen te komen.

De overhandiging van de medicijnen was een hele happening. De artsen en verpleegkundigen wisten niet wat ze zagen, zeker als je weet dat ze normaal alleen wat paracetemol en wat verband op voorraad hebben in de polikliniek. Nu waren er 2 grote tafels vol met verschillende medicijnen voor de leprapatiënten.

BrillenDeze reis hadden we ook nog een tiental brillen gekregen van Bastiaan Optiek en ook deze vonden gretig aftrek. De verpleegkundige bleek weer goed te zien met een bril met een sterkte van +4, dus je kan je voorstellen hoe slecht deze verpleegkundige kon lezen en dat is toch wel een angstige gedachte voor iemand met zo'n verantwoordelijke functie.

Naast de bouw, de medicijnen en de brillen die wij allemaal verzorgen proberen we ook dat de mensen daar voor zichzelf kunnen gaan zorgen en we hebben de mensen al zo ver gekregen dat ze zelf inmiddels mais, casave en zoete aardappelen verbouwen Hierdoor kunnen ze in hun eerste levensbehoefte voorzien. Als er daarna nog wat overblijft wordt dat door de grote kinderen aan de weg verkocht om nieuw zaad te kunnen kopen.

Tot zover de laatste ontwikkelingen, maar ondertussen zitten we natuurlijk niet stil en hebben we alweer genoeg nieuwe ideeen die we willen proberen te realiseren om de mensen daar echt een menswaardig bestaan te geven. Zo willen we bijvoorbeeld in het dorp een kleine polikliniek gaan bouwen en ondertussen hebben we iemand ontmoet die dit deelproject volledig wil sponsoren. Deze sponsoring wordt gedaan door Bettina Landgrafe die al sinds 2002 een project heeft in Ghana onder de naam Madamfo-Ghana.

Verder willen we ook een werkplaats bouwen waar we de oudere kinderen van de lepramensen het bewerken van hout willen leren. Dit geeft hen de mogelijkheid om nog meer in hun eigen levensbehoefte te kunnen voorzien door het maken van deuren, stoelen, tafels, banken, enz. De machines die we daarvoor nodig hebben krijgen we van een technische school in Accra dankzij de bemiddeling van Jocelyn Dotse.

Ondertussen zijn wenu bijna 2 jaar bezig met het lepradorp en hebben we al heel veel kunnen bereiken, maar wij zouden nooit zo ver zijn gekomen zonder onze sponsors die we hierbij nogmaals heel hartelijk bedanken.

Jan van Meerkerk en Hans Straver

Help ons!

Informatie over doneren

Bezoek onze Charity Shop

Nu in het nieuws

Reisverslag en werkbezoek April 2019

Lees dit bericht >>>

Wilde Ganzen

Wilde Ganzen
Wij worden gesteund door Wilde Ganzen.

Onze doelstelling

Het realiseren van een dorp (80 woningen) voor verstoten gehandicapte leprapatienten in Ho, Ghana, Volta Region.